Monday, May 4, 2009

Dr Lim CH


aku teringat pada Dr Lim hari ini...dia mengajar kita Pengurusan Matematik Sekolah Rendah. Pendekatan yang digunakan amat luar biasa...[ pada beliau mungkin biasa saja] Sungguhpun dia pensyarah jemputan dari Jabatan Matematik...namun aku secara peribadi amat mengkagumi beliau.

Aku kagum dengan bahasa yang digunakan, intonasi suara, pengisian dari kata katanya dan penyampaian yang beliau berikan. Aku menjadi amat berminat untuk mendengar syarahannya dari masa ke semasa...dr Lim tak terikat dengan kaedah penyampaian tradisonal..buka komputer..pasang power point, edar nota dan sebagainya..dia ajar dengan kaedah yang sangat simple..iaitu kaedah inkuiri.. dia akan soal dan kita kena pikir untuk jawab. Soalan dr lim mudah tetapi nak jawap..ya Allah...bapak payahnya. Contoh...sifar...apa makna sifar...? kenapa murid kena belajar matematik?...membuat lesson note...cikgu kena buat keputusan...keputusan yang cikgu buat itu base pada apa? bukan senang senang saja tulis...
Penyampaian secara kumpulan terpanjang sekali...kena bentang sampai 3 jam...mak datuk..semput nak membuatnya...aku suka aku seronok dan aku buat..aku dapat A- dalam subjek ini...

Banyak peristiwa terakam semasa bersama Dr Lim dan kumpulan kami berikan dia jaket untuk beliau pakai dan buat kenang-kenangan...tak mahal RM 70 saja tetapi yang mahal ilmu dari Dr Lim akan kami bawa dan laksanakan di sekolah...

Semoga Dr Lim dalam kebahgiaan dan gembira selalu, ingatlah kami semasa memakai jaket tu..dan aku akan terus respect Guru sepeti Dr Lim hingga akhir hayatku...

8 comments:

HalipahAziz said...

Semasa sekolah matematik menggelapkan masa depan anda.Itulah ayat guru matematik di tkn 3. Tiba2 masuk aliran sains matematik tak pernah lulus,kenapa agaknya begitu teruk P&Pyg dijlnkan.Tak nampak konsep bila belajar dgn Dr.Lim baru sedar bahawa aku memang tak faham konsep kalau ada peluang memang nak terus belajar dgn Dr.Lim walaupun masa berkuliah aku kecut perut takut kena soal...

HalipahAziz said...

nasiblah sop akuni dah lama tak anta komen lupa dah ulang 2kali .blog aku dah delete blog baru tak link . janji aku bleh baca lain2 blog okle...kan

chehassan said...

Sergahan 'Why u late' menggambarkan segala-galanya tentang Dr. Lim. Pada aku antara pensyarah terbaik sepanjang kita di UPSI. Tahniah dan terima kasih Dr.

ani said...

Teringat buat persiapan untuk pembentangan selama seminggu dan berjaga hingga pukul 2 pagi. Cari soalan-soalan yang bakal ditanya dan kena cari jawab tersebut....itulah pembentangan yang paling tension dan payah selama 2 tahun di UPSI...hanya untuk mencari jawapan "WHY?"

Puteri Dusun said...

kau tau usop....diam-diam aku dah "felt in love" dengan Dr. Lim..hehehe bukanlah aku felt in love dengan cara dia menyampaikan ilmu kepada kita semua..i really impressed the way dia bagi lecture...for i will adored him as one of my best teacher/lecturer in my life time..may God bless you Dr. Lim..

Kembara Kelana said...

DR LIM
pensyarah yang banyak membuka minda menggerakkan hati dan mengubah persepsi aku dalam menghayati kenapa pentingnya matematik dan kesan genarik dan spesifiknya pada murid murid dan kehidupan genarasi kita.. banyak yang aku dapat dalam belajar dengan dia..dr lim membuktikan tiada tembuk dalam menuntuk ilmu tiada tembuk budaya, agama dan bangsa...dia memang amat aku kagumi dan contohi. semoga dr berbahgia dan gembira di mana saja dr berada.

Puteri Dusun said...

Hassan..bila u sebut saja 'why u late'..aku terbayanglah muka rakan kita Raseli terengganu..namun aku kagum dengan Raseli yang kelihatan tenang pada waktu itu.Peristiwa itu sebenarnya banyak menyedarkan kita betapa pentingnya pengurusan masa. To Dr Lim many thanks to you..u did thought us a lot..

Puteri Dusun said...

hehehe..correction 'teach' not 'thought' ye..

Penghargaan kami ( ii )

jutaan terima kasih

Fasa 1
Dr Norlia bt Mat Norwani
( Teori dan Prinsip Pengurusan Pendidikan)
Prof Madya Dr Omar b Abdull Kareem
(Peng. Sumber Manusia dalam Organisasi Pendidikan)
En Ikhsan bin Othman
( Kurikulum dan Pengajaran Sekolah Rendah)
En Zain
( Communicative English 1)
Fasa 2
Hj Nazirmuddin bin Ahmad
( Kepimpinan Pendidikan)
Prof Kamaruzaman
( Psikologi Pendidikan)
En Omar bin Saleh
( Pend. Jasmani dan Sukan)
Fasa 3
Hj Nazirmudin bin Ahmad
( Pengantar Etika)
En Muhammad Khairudin Lim bin Abdullah
(Pengurusan Perubahan)
En Khalip bin Musa dan Prof Madya Hariri
(Pengurusan Strategik Pendidikan)
Pn Ainon
( Communicative English 2)
Fasa 4
Cik Jessnor dan Pn Harnani
(IT dalam Pengurusan Pendidikan)
Dr Khuan Wai Bing
(Kreativiti dan Inovasi Dalam Pendidikan)
Dr Maria bt Salih & Naziyah & Saadiah
( Kurikulum dan Pengajaran Sains Sekolah Rendah)
Fasa 5
Dr Che Mohd Zulkifli bin Che Omar
(Pemasaran Pendidikan)
Dr Shukri bin Zain
(Penyelidikan Tindakan)
Dr Seri Lanang Jaya bin Rohani
(Prinsip Pengajaran Bacaan)
Dr Lim Chong Hin
(Kurikulum dan Pengajaran Matematik Sekolah Rendah)
Fasa 6
Dr Khuan Wai Bing
( Negotiation Skills)
Hj Abu Bakar bin Yusuf
(Prinsip Pengajaran Penulisan)
En Sulaiman , Pn Suliana & En Samad
( Pengurusan Sistem Maklumat dalam Pendidikan)
Fasa 7
En Ibrahim Tamby Chek
Perakaunan Sekolah Rendah
Dr Malik & Pn Ramlah
Pengurusan Kaunseling
Dr Shukri Zain
Pengurusan Penyeliaan
Fasa 8
Prof Madya Hamidah & En Razak Manaf
Isu dan Perundangan dalam Pendidikan
Cik Asmara & Pn Roziah
Pengurusan ICT Sekolah Rendah

ALAMAT TERKINI AHLI PPGB 5A

ahli

PAHANG DM
JAMALUDIN KARIM
HALIPAH BINTI ABDUL AZIZ
MOHAMAD
YUSOF BIN MOHAMAD
ROHANI A GHANI
SHAHRIN
ALIAS ABU SAMAH
NOORHAYATI BINTI RASUL
TANG KAM LONG
WAI SAU KHAU
SHAHAR FADZILAH
VAIRAM A/L SHANMUGAM

PULAU PINANG

ABDULLAH BIN HASHIM
ANJALAY DEVI A/P KRISHNASAMY
ZUBAIDAH
NORMALA>

KEDAH

CHE HASSAN
AZMI BIN DIN
SEE HOCK CHUAN
LAU

PERLIS

ROSLI

SABAH
MARTIVI
SITI DAYANG
MOHD ZAWAWI
SHELLEY LIEW MUI LIN
@SHIRLEY LIEW
CHUNG YEE LAN
CHIN FONG MOI

SARAWAK
GOEN
APHONG

TRENGGANU
RASELI BIN ISMAIL
ALIAS
HASSAN BIN EMBONG
TENGKU ADNAN

SELANGOR

NORHAYATI
SHAADAN BIN MANAP
YEN LAI LENG
SIAH LAY CHOON
WONG SIEW KUEN
LOW CHOON YEN
NAFSIAH BT HUSIN

JOHOR

CHOONG
TEAH HAK BOON
TEO AH HENG
SOH MENG CHOON

PERAK

WAZIR
MAAROF
CHAN
HAMIDAH
ZAINAL BIN BAHARI
KUPAYEE

MELAKA

CHU CHEE HOE

NEGERI SEMBILAN

HASMAH
SARASWATHY