Tuesday, November 6, 2012

Ucapan Akhir Tok Penghulu

salam semua,
semoga sehat...malam ni aku santai saja, baru selesaikan masalah projek 3 aku dalam spss dan tegah explore spss...memang hebat perisian itu. patutlah dia orang pakai..kita yang terlewat guna rupanya

ada yang minta salinan ucapan aku masa jamuan akhir..nak email, lecehlah. maka aku post kat blog sajalah..kau orang bacalah...yang aku nak tergelak si makrof tetap kacau mintak take five, bukan saja dalam kuliah, dalam ucapan aku pun dia mintak take five...aku ada lagi nak cakap tapi..maklumlah hidangan dah depan mata..maka aku stoplah..

Bismillah hirrahmanir rahim
Yang di hormati Tuan Pengerusi Majlis
Yang Berbahgia lagi dihormati Dr Khuan Wai Bing
Ketua Jabatan Fakulti Perniagaan dan Ekonomi UPSI
Pensyarah-pensyarah Kanan UPSI
Tetamu Jemputan kita semua pada malam ini
AJK Jamuan Majlis Bertemu Kasih PPGB 5 Kump A
Rakan rakan seperjuangan, sahabat saya dari segenap pelusuk negara Dari Perlis hingga kesabah
Rakan Melayu, Cina India, Dusun, Iban,Kadazan
Assalammualaikum dan salam Sejahtera
Semoga semua sehat dan sejahtera, gembira dan ceria
Pertama
Saya memanjatkan kesyukuran kepada tuhan, kerana dengan limpah dan kurnianya dan dengan izin serta inayahnya ..kita semua dapat berkumpul di Restoren Permata Bonda Sungai Ingki, di Kalumpang Resort Training Centre ini. Di Pertengahan sebuah bukit, dengan persekitaran yang amat aman damai. Untuk Majlis Bertemu Kasih, Jamuan Akhir Tamat Pengajian bagi Program Pensiswazahan Guru Besar Kohort 5 anjuran IAB-UPSI.
Saya selaku Penghulu Kumpulan mengalu-alukan kedatangan KJ FPE Dr Khuan Wai Bing, Penyarah jemputan...dengan ucapan jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada kesudian meluangkan masa bersama kami. Saya juga ingin menyampaikan salam dari Dekan FPE Dr Norlia kepada semua yang hadir malam ini, beliau memohon ampun dan maaf kerana secara tiba-tiba terpaksa membuat keputusan untuk tidak hadir kerana anak beliau yang berumur setahun lebih itu demam..dan menurutnya tidak tergamak pulak hati beliau hendak meninggalkan anaknya dalam keadaan begitu. Saya membalas pesanan beliau dengan mengatakan saya dan kawan kawan semua amat gembira jika Dr Norliah hadir, namun kami juga faham kenapa Dr Norliah tidak dapat hadir... Beberapa pensyarah yang lain juga ada menghantar sms kepada saya mengatakan rasa terharu kerana menjemput mereka, namun memohon ampun dan maaf kerana tidak dapat hadir. Dari dorongan rasa hormat yang terbit dari hati kamilah yang mendorong kamu mengundang semua 30 pensyarah yang mengajar kami, dan rasa hormat itu tidak hilang...walaupun mereka tidak hadir bersama kami.
Saya mengucapakan tahniah dan syabas kepada Tuan Hj Azmi dan Jknya kerana bersuah payah menguruskan Majlis ini untuk kita semua.. panjang kisahnya untuk diceritakan bagaimana Majlis ini akhirnya berlansung disini...apapun juga.. saya difahamkan dan diberitahu, oleh kerana kita ada orang tempatan disini iaiitu Pn Norhayati dan Shaadan..maka segalanya menjadi mudah dan clear..
Sebelum saya berucap lebih jauh..ingin saya menerangkan kepada semua hadirin aturcara majlis dan pengisiannya secara ringkas..
Majlis ini bukanlah majlis rasmi...ianya separuh rasmi dan lebih santai dan relaks sahaja....Selepas ucapan aluan saya, Kita akan mendengar ucapan dan pesanan dari Dr Khuan Wai Bing selaku KJ FPE , mewakili semua pensyarah khasnya, dan UPSI amnya kepada kita...seterusnya kita akan makan malam...selepas itu acara akan disulami dengan pelbagai acara selingan yang telah diatur oleh pengacara majlis kita... saya harap tuan tuan dan puan puan, bersikap agak sporting sedikit malam ini kerana ada yang akan diminta menyumbangkan persembahan dan jangan mengelakkan diri...supaya kita sama sama enjoy dan gembira...majlis ini bukan majlis air mata dan menangis tetapi satu majlis bertemu dan berkasih....
Ada juga acara tukar hadiah sesama peserta yang akan di uruskan oleh en Hassan embung dan mereka yang memberi hadiah boleh meminta yang menerima hadiah satu permintaan...jika mereka mahu...
Para tetamu..plz join us, as long as u can...para peserta ..jangan balik aawal...sebab acara kemuncaknya ialah bersalam-salaman.....sesama kita sambil bermaaf maafan..
Tuan tuan dan puan puan sekelian
adat gunung timbunan awan,
adat bukit timbunan kabus,
adat teluk timbunan kapal,
adat lurah timbunan air,
adat pemimpin timbunan umpat,
adat guru timbunan ilmu
kerana itulah dengan izin tuhan, kami 53 orang bersama sederap langkah mengharung pelbagai dugaan bemrula 15 julai 2005 hingga lah tadi 5 ogos 2008 dan berakhir sebenarnya pada 16 september 2008...tarikh akhir menghantar projek...kebetulan tarikh itu jugak menjadi tarikh yang saban disebut dalam media, tahun ini.kerana senario politik yang agak celaru masakini dan .tarikh itu juga tarikh pembentuk Malaysia negara kita yang tercinta ini..
....adat guru timbunan ilmu.. sebagai seorang guru, yang begelumang dengan ilmu, adakala kami sebagai pemberi, penasihat dan adakala kami pula sebagai penerima dan meminta nasihat.... selama kami disini, kami dibimbing dengan penuh hikmah dan bestari oleh tuan tuan pensyaah semua...kami tahu kami sedar..inilah pedoman kami semasa belajar
harta yang paling menguntungkan adalah SABAR,
teman yang paling akrab adalah AMAL,
pengawal peribadi yang paling waspada ialah DIAM,
bahasa yang paling manis adalah SENYUM,
dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK.

Dan pesanan dari orang orang tua pula...
Bintang tujuh sinar berseri
Bulan purnama datang menerpa
Ajaran guru hendak ditaati
Mana yang dapat jangan dilupa



Hari malam gelap-gelita
Pasang lilin jalan ke taman
Sopan santun budaya kita
Jadi kebanggaan zaman berzaman



Pergi berburu sampai ke sempadan
Dapat Kancil badan berjalur
Biar carik baju di badan
Asalkan hati bersih dan jujur



Kepada para pensyarah yang amat kami hormati dan sayangi...saya mewakili semua peserta ingin mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada keluhuran hati, ketulusan jiwa tuan tuan semasa mengajar kami...walaupun kami ni ada yang dah berumur 50 tahun, tapi kami tetap anak murid...kami sedar anak murid dewasa seperti 

Mengajar anak muda umpama mengukir diatas batu
Mengajar orang tua umpama mengukir di atas air...


Namun tuan puan sabar dan prihatin..sikap dan cara tuan puan penyarah amat menyentuh rasa dan menjadikan kami rasa bersalah sendirian..kenakalan orang tua-tua kadang boleh mencetus seperti rasa kurang hormat, kedegilan orang lama kadnag kadang mengusik perasan hati, kami menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf..jangan simpan didalam hati...

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Hancur badan dikandung tanah
Budi yang baik di kenang juga



Pada kami ..tuan tuan semua telah banyak mengubah kehidupan kami dan menyentuh hati sanubari kami...sebab itu lah pada kami tuan tuan semua memang special dan amat istimewa kepada kami...

Hadirin semua
Malam ini bukanlah malam perpisahan. Malam ini adalah malam permulaan kepada satu episod perkenalan yang lebih hebat dalam membimbing kedewasaan kita. Setahun di IAB dua tahun di UPSI selama lapan fasa...menjadikan kita semua sebuah keluarga yang akrab dan hebat...maka selepas malam ini..marilah sama sama kita berikrar dihati bahawa Friendship remain and never can end... rantaian kasih yang terjalin antara kita biarlah menjadi sahabat sejati...percayalah kita akan saling memerlukan dalam setiap masa dan ketika ...Cuma bilakah ketikanya itu kita tidak mengetahui...marilah kita jadikan pertemuan selepas ini pertemuan yang lebih bermakna...dan berterusan ...lantaran itu malam ini kita namakan malam bertemu kasih bukan nya malam perpisahan.....

Mungkin selepas ini kita berpisah, jasadnya sahaja, namun kenangan yang tercalit dalam memori tidak akan tertanggal dari ingatan...namun sebelum jasad kita kembali ke halaman masing masing...hulurkanlah tangan bermaaf maafan dan lupakanlah semua kesilapan semasa bersama....
Saya berkewajipan memberitahu bahawa .....kita semua simpati kepada abg wazer kita yang tidak bersama kerana mengurus kenduri aruah ibu mertuanya...yang baru meninggal dunia dan juga puan shahar fadzilah yang terpaksa bersama suami tersayang yang baru saja menjalani pembedahan jantung...kedua nya berkirim salam dan memohon ampun dan maaf...walau keduanya tidak bersama...namun mereka tetap dihati kita.. semoga mereka tabah menerima ujian dan dugaan tuhan..
Pelbagai dugaan kita tempuh...dengan tabah dan penuh kekuatan yang ada....1001 dugaan yang tidak tercerita....ada yang kehilangan ibu tercinta, ada yang kehilangan bapa tersayang...ada yang kehilangan adik beradik...ada yang bergoncang rumah tangga, ada yang menagih kasih baru...ada yang hampir tergoda, ada yang menangis kesaorang terkenang keluarga apabila tahu anak sakit dan isteri derita....saya sendiri kehilangan abang angkat yang saya kasih... saya menahan kepedihan meninggal isteri tersayang dalam keadaan sakit dan anak yang sedang bermanja ...
Percayalah...sesiapun yang menderita... anda tidak kesaorangan... kita adalah satu keluarga...terima kasih kepada semua kaawan kawan yang memberikan kerjasama dan meminjamkan bahu ketika kita kesedihan dan memohon pertolongan...itu lah kita...kumpulan A tercinta...kumpulan terbaik yang pernah saya sertai seumur hidup saya.. terima kasih kepada semua tok penghulu dan AJKnya dari IAB sampai ke akhir fasa....semua yang terlibat untuk kita bersama....very special to my bendahari yang comel pn shelley yang banyak menolong saya selama dua fasa...mengutip wang dengan penuh kesabaran...dan semua AJK saya yang lain...terima kasih banyak banyak....setakad ini sahaja yang saya termapu laksanakan ...ampunkan segala salah silap sayadan jawatankuasa saya zahir dan bathin, selama saya bertugas sebagai ketua tuan dan puan puan...saya sedar saya hanya manusia biasa biasa saja...tidak terlepas dari segala dosa....

Anaklah dara bergaya jalan bergaya
Singgah memberli lah sayur bertahil tahil
Iman dan khoja berdosa lagi berdosa
Inikan lah jahil saya yang jahil


Sebelum saya menutup ucapan saya saya bacakan gurindam orang tua tua...

Apabila banyak berkata-kata,
Di situlah jalan masuk dusta.


Apabila kita kurang siasat,
Itulah tanda pekerjaan hendak sesat.

Apabila anak tidak dilatih,
Jika besar bapanya letih.


Apabila banyak mencela orang,
Itulah tanda dirinya kurang.

Apabila orang banyak tidur,
Sia-sia sahajalah umur.

Apabila mendengar akan khabar,
Menerimanya itu hendaklah sabar.

Apabila mendengar akan aduan,
Membicarakannya itu hendaklah cemburuan.

Apabila perkataan yang lemah lembut,
Lekaslah segala orang mengikut.

Apabila perkataan yang amat kasar,
Lekaslah orang sekalian gusar.

Apabila pekerjaan yang amat benar,
Tidak boleh orang berbuat honar.



Jangan


Pinjam ekor sembilang,
Pinjam-pinjam hilang.


Tua-tua keladi,
Makin tua makin jadi.

Tua-tua langkuas,
Makin tua makin buas.


Tikar pucuk tikar mengkuang,
Pakaian raja Tanah Melayu,
Ikan busuk jangan dibuang,
Buat perencah taruk kayu.


Ramai orang membeli jamu
Di bawah pokok cuaca redup
Bersungguh-sungguh mencari ilmu
Ilmu dicari penyuluh hidup



Baik-baik mengirai padi
Takut mercik ke muka orang
Biar pandai menjaga diri
Takut nanti diejek orang



Padi muda jangan dilurut
Kalau dilurut pecah batang
Hati muda jangan diturut
Kalau diturut salah datang



Cuaca gelap semakin redup
Masakan boleh kembali terang
Budi bahasa amalan hidup
Barulah kekal dihormati orang



Orang Daik memacu kuda
Kuda dipacu deras sekali
Buat baik berpada-pada
Buat jahat jangan sekali



Dayung perahu tuju haluan
Membawa rokok bersama rempah
Kalau ilmu tidak diamalkan
Ibarat pokok tidak berbuah



Kalau kita menebang jati
Biar serpih tumbangnya jangan
Kalau kita mencari ganti
Biar lebih kurang jangan



Pinang muda dibelah dua
Anak burung mati diranggah
Dari muda sampai ke tua
Ajaran baik jangan diubah



PERJUANGAN IBARAT MATA RANTAI…kita bukan orang yang pertama dan kita bukan orang terakhir


Loves Starts From Eyes
Grows with dream
& Ends with Tears


But friendship
Starts with a Smile
Grows with an Understanding
& Ends with Death.

Sekian, terima kasih....


YUSOF BIN MOHAMAD
PENGHULU KUMPULAN A
PPGB KOHORT 5

Tuesday, October 2, 2012

Yati

 Yati
Yati
aku boring hari ni...aku menjelajah internet. dan apabila melihat blog PPGB ni sunyi aku pun terfikir nak tulis tentang apa...kisah lama? kisah akan datang? Aku terasa macam blog kita ni dah tak dibaca lagi oleh kekawan kut?
 
 
Aku tiba tiba teringat ke Yati. Kawan sama kelas, sama group buat asingment, kawan sama pahang, kawan sama PK Koko. Dia pernah kerumah aku, aku pernah kerumah dia, dia melawat keluarga aku, aku melawat keluarga dia...dan pernah aku bermalam dirumah dia....aha...jangan salah faham..aku bermalam bersama isteri dan anak-anakku.
 
 
Yati kini masih yati dulu, aku masih call dia dan dia masih call aku kalau kami teringat nak call. Aku dah macam macam , Yati masih disekolah lamanya dekat dgn rumah nya dan PK Koko yang hebat dan amat berfungsi.
 
 
Masih memasak dan kali ni bergaduh dengan cucunya yang kini dah besar. Yati masih cantik dan aku harap dia akan masuk pertandingan kilauan emas sebab dia memang mampu muncul juara...
 
 
Kepada yati...jangan marah...
 
salam


Thursday, September 27, 2012

Kita tidak sendirian

Demi waktu matahari sepenggalah naik, dan demi malam apabila telah sunyi, Tuhanmu tiada meninggalkanmu dan tiada pula benci kepadamu dan sesungguhnya akhir itu lebih baik bagimu dari permulaan dan kelak TuhanMu pasti memberikan kurnia-Nya kepadamu lalu hati kamu menjadi puas. Bukankah dia mendapatimu sebagai seorang yatim lalu dia melindungimu dan dia mendapatimu sebagai orang yang bingung, lalu Dia memberikan petunjuk dan Dia mendapatimu sebagai seorang yang berkurangan, lalu Dia memberikan kecukupan- ayat surah Ad-Dhuha.


walau pun kawan kita tu berpesan supaya jangan masukkan dalam blog namun sebagai tok penghulu aku tak sanggup membiarkan dia sendirian dalam kesakitan....doakanlah supaya sahabat kita yang tidak dimahu namanya disebut dalam kesejahteraan dan cepat sembuh seperti sedia kala. Sudah dua hari dalam hospital..

Tuesday, September 18, 2012

ke Sabah lagi

 
 di kaki gunung kinabalu
 
pertama kali menjejakkan kaki ke bumi sabah negeri dibawah bayu
 
 
Pada 25 dan 26 aku akan ke sabah lagi, kali ini atas tugas rasmi, memantau beberapa buah sekolah disana, Mula dari Sandakan kemudian ke Tawau, aku rasa teruja untuk kesana sebab keunikan dan kecantikan bumi di bawah bayu itu. Semoga perjalanan ku mempertemukan rakan lama dan baru dan kerjaku mudah dan tiada masalah.
 


Wednesday, September 12, 2012

Majlis Walimatul Urus Hajah Nafsiah


Nafsiah dan Suami serta pengantin baru...


Selamat Pengantin Batu untuk anak sulong Hajah Nafsiah

 
teka masjid mana? betul dapat hadiah..
 
 
Selepas raya aku sekeluarga menghadiri kenduri walimatus urus Hajah Nafsiah di Yong Peng, Johor. Tidak sukar mencari rumahnya, tak jauh dari pekan Yong Peng. Kami mengucapkan tahniah kepada naf sekeluarga kerana telah mendapat menantu. Terus terang cakap, lauk yang disediakan amat sedap dan aku tambah dua kali...ada ghazal secara live dan ramai yang hadir...kebetulan aku on the way hantar anak aku ke Johor Bahru, sebab along praktikal disana.
 
 
Malangnya, rakan kita, meng cun and the gang dah balik dan aku tak dapat jumpa mereka...seronok jumpa kawan lama, selalu lah baca blog ni dan respon dalam komen jika ada cerita baru, atau email kat aku gambar utk disiarkan dalam blog, sharing and caring....sibuk? Guru Besar? GPK?...semua tu aku tau sibuknya setara mana....kalau nak seribu daya, tak nak seribu dalih...apapun aku tetap aku, aku teruskan saja apa yang aku boleh sehingga jari ini tak daya nak menaip...
 
 
Salam

Friday, July 13, 2012

Nostalgia ketika bersama

 
1990-1998 aku sering melalui Genting Sempah, di lebuhraya Karak. Setiap kali aku pergi dan balik aku sering ternampak sign board Institut Aminuddin Baki. Terdetik hatiku, bilalah aku dapat berlatih atau menerima latihan di sana.

Masa berlalu.

2004. Pertama kali aku ke IAB. Mengikuti kursus TOT dari EPRD. Aku menjadi Jurulatih kepada jurulatih untuk daerah rompin dalam pengurusan EMIS. Pelbagai kursus lagi menyusur dan akhir sekali pada 2005-2006 aku ditawarkan memasuki kursus NPQH dan Diploma Kepimpinan Pendidikan . Di bawah Program Pensiswazahan Guru Besar Kohort 9.


aku dengan Pak Lah..macam isi dengan kuku


Haji Azmi - Berdisiplin, tajam pemikiran dan
suka menolong...sensitif sikit


Ketika inilah nostalgia yang paling manis berlaku. Kami ada adik ( Kump.29) dan kami ada kakak dan abang ( kumpulan 34 ). Pelbagai projek kami buat bersama, rombongan ke Pulau Pinang, Jamuan Hari Raya, Sambutan Kemerdekaan, Malam Budaya, Menderma Baju terpakai di rumah kebajikan dan Jamuan Akhir Tahun. Kami bersukan bersama, bertanding dan bergembira macam pelajar kolej yang remaja.

Rosli - Dah macam adik beradik dgn aku. Dia pernah tidur rumah aku aku pernah tidur rumah dia, kami berebut dalam banyak hal dan tak nak mengalah.

Aku teringat mata-mata indah dan senyuman menawan semasa aku disana. Oh Indahnya. Semua kawan kawan baik baik belaka.

Aku mendapat Gred 4.0 dengan markah 94%. Di sinilah aku mendapat markah paling tinggi dalam umur hidupku. Terima kasih pensyarah dan pengajar di IAB. Aku menjadi sangat bermotivasi. Thanks to Cik Aundey Low, penyelia aku pada masa itu. Baik, manis dan lemah lembut.

Selepas aku graduat di UPSI aku menjadi Guru Besar dan sejak itu aku berkali kali dipanggil ke IAB dalam pelbagai kursus untuk GB. Banyak ilmu aku perolehi dalam meningkatkan kemahiran kepimpinan pendidikan.

Aku meneruskan Kursus Sarjana, sekali lagi saban minggu aku melintasi IAB dan berhenti sekali sekali menumpang sembahyang dan bertemu sahabat lama.

Kini aku berada di BPSH, KPM. Aku sentiasa bercita cita hendak menjadi pensyarah di IAB agar aku dapat terus berada di sana kerana aku suka cuacanya yang sejuk dan nyaman, sunyi dan menenangkan. Selepas aku menerima Ijazah Sarjana ini barangkali aku akan cuba memohon untuk berkhidmat disana, Aku bayangkan, aku akan berjumpa kembali kawan kawan yang berkursus dan meleraikan rindu kerana sudah lama tidak berjumpa.

IAB sentiasa dihatiku dan antara pentas dunia yang indah pernah aku singgah dalam kembara kehidupanku.

Tangga sehat...aku barangkali dah terlalu tua untuk menduga kau.....
 
 
Salam 

Tuesday, June 12, 2012

Lawatan Ke Telok Intan

Lawatan ke Telok Intan..jumpa Zainal, tak gurau tak sah...
Kawan lama dan kawan baikku....

Tamat


Tamat Pengajian Masters
dan terima kasih atas sokongan kawan kawan semua
tahniah juga kepada Che Hassan, Simah dan Shelley serta Faris dan Mahani

Wednesday, June 6, 2012

Monday, June 4, 2012

KOLOKIUM KEBANGSAAN KEPIMPINAN INSTRUKSIONAL KE 8 2012





Pada 7 - 10 Mei 2012 yang lalu saya dan Abang Hassan dari Terengganu berpeluang menghadiri Kolokium Kebangsaan Kepimpinan Instruksional 2012 yang dianjurkan oleh Institut Aminuddin Baki Cawangan Utara di Jitra setelah mendapat surat jemputan melalui e-mail daripada En. Abdullah (Pengurus Seminar yang berhati mulia).

Kehadiran kami ke sana setelah mendapat maklumat daripada Sdr. Aziz Penghulu di saat-saat akhir program hendak dijalankan. Terdapat sedikit masalah teknikal apabila surat yang dihantar melalui mesen fax tidak diterima. Usaha-usaha lain dilakukan sehinggalah dapat pergi juga dan dapatlah bertemu dengan rakan-rakan yang pernah sama-sama berjuang sehingga mendapat segulung ijazah.

Ketika di sana, kami diraikan oleh Sdr. Khalil, Pak Ya dan rakan-rakan yang lain dari Jitra di kedai Jo Cendol Pulut. Jadi, tak sia-sia kami ke sana kerana di samping mendapat ilmu tetapi juga dapat bertemu semula dengan rakan-raka seperjuangan setelah lama tidak bertemu.

Terima kasih kepada En. Abdullah (Pengurus Kursus), En. Helmi, Tn. Hj. Johari, En. Roslan, semua pensyarah IAB(U), semua rakan-rakan yang meraikan kami serta rakan-rakan yang turut menyertai majlis makan di kedai Jo Cendol Pulut.


Thursday, May 31, 2012

Kenangan lama menggamit memori


Dimana kan ku cari ganti...serupa dengan mu, tak sanggup ku berpisah, dan berhati parah, hidup tersiksa....P Ramlee

Wednesday, May 23, 2012

Menggamit memori


rosli perlis - peneroka


sharin  kuantan - cool


lawatan di tmn chengal


di kuala gandah


rumah mawi..papar


jamaludin -lawyer


datin shahar ..cari apa tu?


yati..kilauan emas group kita


hj lias...relaxs..


vairam - antara yang termuda


che hassan


hj azmi langkawi

Wednesday, April 4, 2012

MENANGIS KERANA TAKUTKAN ALLAH

Rasulullah s.a.w. telah bersabda, "Bahawa tidak akan masuk neraka orang menangis kerana takut kepada Allah sehingga ada air susu kembali ke tempat asalnya." Dalam sebuah kitab Daqa'iqul Akhbar menerangkan bahawa akan didatangkan seorang hamba pada hari kiamat nanti, dan sangat beratlah timbangan kejahatannya, dan telah diperintahkan untuk dimasukkan ke dalam neraka. Maka salah satu daripada rambut-rambut matanya berkata, "Wahai Tuhanku, Rasul Engkau Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda, sesiapa yang menangis kerana takut kepada Allah s.w.t., maka Allah s.w.t. mengharamkan matanya itu ke neraka dan sesungguhnya aku menangis kerana amat takut kepada-Mu."

                        Akhirnya Allah s.w.t. mengampuni hamba itu dan menyelamatkannya dari api neraka dengan berkat sehelai rambut yang pernah menangis kerana takut kepada Allah s.w.t. Malaikat Jibril a.s. mengumumkan, telah selamat Fulan bin Fulan sebab sehelai rambut." Dalam sebuah kitab lain, Bidayatul-Hidayah, diceritakan bahawa pada hari kiamat nanti, akan didatangkan neraka jahanam dengan mengeluarkan suaranya, suara nyalaan api yang sangat menggerunkan, semua umat menjadi berlutut kerana kesusahan menghadapinya. Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud, "Kamu lihat (pada hari itu) setiap umat berlutut (yakni merangkak pada lututnya). Tiap-tiap umat diseru kepada buku amalannya. (Dikatakan kepadanya) Pada hari ini kamu dibalasi menurut apa-apa yang telah kau kerjakan." (Surah al-Jatsiyah ayat 28)

                        Sebaik sahaja mereka menghampiri neraka, mereka mendengar kegeraman api neraka dengan nyalaan apinya, dan diterangkan dalam kitab tersebut bahawa suara nyalaan api neraka itu dapat didengar sejauh 500 tahun perjalanan. Pada waktu itu, akan berkata setiap orang hingga Nabi-nabi dengan ucapan, "Diriku, diriku (selamatkanlah diriku Ya Allah) kecuali hanya seorang nabi sahaja yang akan berkata, "Umatku, umatku."
Beliau ialah junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w. Pada masa itu akan keluarlah api neraka jahim seperti gunung-gunung, umat Nabi Muhammad s.a.w. berusaha menghalanginya dengan berkata, "Wahai api! Demi hak orang-orang yang solat, demi hak orang-orang yang ahli sedekah, demi hak orang-orang yang khusyuk, demi hak orang-orang yang berpuasa, supaya engkau kembali."

                        Walaupun dikata demikian, api neraka itu tetap tidak mahu kembali, lalu malaikat Jibril berkata, "Sesungguhnya api neraka itu menuju kepada umat Muhammad s.a.w." Kemudian Jibril membawa semangkuk air dan Rasulullah s.a.w. meraihnya. Berkata Jibril a.s. "Wahai Rasulullah, ambillah air ini dan siramkanlah kepadanya." Lalu Baginda s.a.w. mengambil dan menyiramkannya pada api itu, maka padamlah api itu. Setelah itu Rasulullah s.a.w. pun bertanya kepada Jibril a.s. "Wahai Jibril, Apakah air itu?" Maka Jibril berkata, "Itulah air mata orang derhaka di kalangan umatmu yang menangis kerana takut kepada Allah s.w.t. Sekarang aku diperintahkan untuk memberikannya kepadamu agar engkau menyiramkan pada api itu." Maka padamlah api itu dengan izin Allah s.w.t.

                        Telah bersabda Rasulullah s.a.w., " Ya Allah anugerahilah kepada kami dua buah mata yang menangis kerana takut kepada-Mu, sebelum tidak ditemunya air mata."

Tuesday, March 27, 2012

Penghujung

Penghujung...

Kita semua telah sampai kepada penghujung karier kita masing masing. Ada yang menjawat pelbagai jawatan dan tugas untuk negara, bangsa dan agama

Aku juga telah sampai kepenghujung perjuangan ku untuk ijazah ke duaku...mudah-mudahan aku berjaya, mencapainya.

Ada kawan kita telah sampai penghujung gerbang perkahwinannya...sian...nak buat camana.

Ada anak kita telah sampai penghujung waktu bujangnya...

Ada kawan kita dah sampai penghujung waktu sehatnya...sudah mula sakit sakit...

Ada juga yang lebih sedih...ada antara kita dah sampai penghujung usianya...

Blog ini

Blog ini uga sudah sampai penghujung penggunaannya...kerana tidak aktif dan bila blog ini berakhir tidak perlulah kita susah payah membukanya lagi.


Selepas ini...apakah penghujung yang akan menanti kita...laba atau bala? Manis atau hempedu?

Wednesday, February 29, 2012




Gambar beramai -ramai menutup semester 3 bersama Prof Rajendran bagi kursus High Order Thinking Skill. Seronok belajar nih..

Wednesday, February 15, 2012

Reunion PPGB A

 Ani dan Kak Has...masing masing dah ada cucu sekarang

Alangkah baiknya kalau kita dapat buat reunion? Kaalau bersetuju..mari sama sama kita fikirkan. Korbankan sikit belanja dan masa demi berjumpa kembali kawan kawan lama.




Kehebatan Kumpulan Kita
yang menjadi sebutan di UPSI

Abang Hassan...pakar penambahbaikan...

 Datuk K....Kunan...lama tak nampak kelembutan Kunan

Gold Medal...Hadiah Dekan..dari kumpulan kita..
Bendahari Kita...Syelley...Dah habis masters ...







Thursday, February 9, 2012

3.8

Aku baru menerima keputusan sem 3.

PNGS: 3.8 dan PNGK aku 3.74

Che Hassan telah tamat dan akan konvo bulan Mac ini dan merancang meneruskan pengajiannya di peringkat PhD. Tahniah Che Hassan. Aku? Masih meneruskan pengajian ke sem 4. Insya Allah bulan 7 ni aku konvo, doakan aku berjaya.


Ingat tak masa bila peristiwa ini berlaku?

 dan siapakah Mak Chik ni? hahahahaha datin, bukan mak chik...sorry.

Aku tahu ramai kawan kawan still baca blog ini, cuma frezz saja. Apapun terus kunjungi blog ini kerana blog ini adalah satu pusaka kita bersama.

Sian aku...syok sendiri dalam blog ni ...tak perlah...dah nasib kan.  is it ..i m alone?

Sunday, February 5, 2012

Mesyuarat MGBBD Kali Ke2 Sesi 2012

Satu Mesyuarat Majlis Guru Besar Daerah Barat Daya Sesi 2912 akan diadakan pada :

Tarikh : 8 Febuari 2012 (Rabu)
Masa : 2.00 petang
Tempat : SK Sungai Pinang

Semua ahli MGB Barat Daya diwajibkan hadir.

Agenda :
1. Ucapan aluan pengerusi
2. Aktiviti 2012
3. Isu mesyuarat agung
4. Laporan kewangan
5. Lain-lain hal

Kepada semua ahli :
1. Bawa bersama yuran tahun
2. Wang pendahuluan RM200 lawatan ke Thailand
3. Borang kebenaran keluar negara

Thursday, February 2, 2012

Soalan teka teki

Soalan-soalannya

Siapa yang dikenali yang boleh dikaitkan dengan frasa atau perkataan ini
1. 'Take Five'?
2. 'Why you late'?
3.' Tai Chi' ?
4.' Sekolah tanpa pagar'?
5. Mr RMT?
6.' tentera bala?'
7. Kamalia binti Abdullah
8.' cooling down?'
9.' asaiment..tebal tebal..'
10. 'nipple?'

sila berikan jawapan anda semua dalam komen dan jika ada yang mendapat 10 / 10 akan mendapat hadiah dari..where the moneys drop..'..saja suka suka...nak refresh balik..

Tuesday, January 31, 2012

Just for sharing

aku dapat no 4. Masa ni...di IAB

Nak tahu masa depan kita lihat adakah kita bekerja dgn fokus kepada hasil atau hanya aktiviti. Kebanyakan orang hanya nampak sibuk, buat sibuk untuk justify gaji yg dibayar. Akhirnya dalam hidup mereka apa yg dapat amat sedikit dan mereka mula merasa iri hati pada orang lain, semakin negatif fikiran dan hati semakin negatif hasil kehidupan dan ini jadi kitaran ganas yang memakan mereka dan keluarga. Jadilah kita manusia yg bermanafaat dan tanya apa manafaat saya boleh beri pada orang sekeliling dan organisasi kita. kerja akan dilakukan lambat jika terlalu banyak masa. orang berkesan mula dari hasil yang dinginkan dalam waktu yg ada dan work backwards. Bukan buat kerja sambil lewa dan menunggu habis waktu pejabat. PEngalaman sehingga ini sesiapa yg go the extra mile memang bahagia hidup dan mereka yg jadi passesnger akan sentiasa susah dan bermasaalah. TAhap pelajaran tiada kaitan dgn hasil kehidupan tetapi sikap menetukan hasil kehidupan- Prof Dr Muhaya

Cuba fikirkan 


Masih bernafas

Alangkah hebatnya sahabatku ini. Masih meneruskan sisa kehidupan blog ini. Syabas Sop, aku sentiasa kagum denganmu. Seorang sahabat yang sentiasa ada semangat dan kekuatan, bukan saja terus mencoret ilham di blog ini, tetapi juga sentiasa berani mencuba dunia baru dalam perkhidmatan. Tahniah, wpun tanpa rakan-rakan mengunjungi blog ini, ia masih bernafas, sekuat orang yang mencetuskan idea ini. Teruskan Sop, walaupun kadang-kadang, aku sentiasa bersamamu.

Thursday, January 26, 2012

sekilas kenangan semalam

Vinie, Dayang, Martivi berkunjung ke rumah Jamalaudin
bukan saja kita berjauhan dan kenangan semakin tiada teringatkan
sampai rumah rumah jamal tu pun  sekarang dah tak ada...Jamalkini  mendiami, bunglo 
baru di Paya Pulai
Jamal...Jamal.....orang marah..dia...dia peksa dapat A gak..

Tuesday, January 24, 2012

Rumah Rosli Perlis


Inilah rumah Rosli di Perlis...aku dah sampai dua kali, sekali dgn Azmi Langkawi, 
sekali lagi lepas konvo dgn famili aku. Menariknya, depan rumah dia ada restoren..
senang ajerlah nak makan makan

Penghargaan kami ( ii )

jutaan terima kasih

Fasa 1
Dr Norlia bt Mat Norwani
( Teori dan Prinsip Pengurusan Pendidikan)
Prof Madya Dr Omar b Abdull Kareem
(Peng. Sumber Manusia dalam Organisasi Pendidikan)
En Ikhsan bin Othman
( Kurikulum dan Pengajaran Sekolah Rendah)
En Zain
( Communicative English 1)
Fasa 2
Hj Nazirmuddin bin Ahmad
( Kepimpinan Pendidikan)
Prof Kamaruzaman
( Psikologi Pendidikan)
En Omar bin Saleh
( Pend. Jasmani dan Sukan)
Fasa 3
Hj Nazirmudin bin Ahmad
( Pengantar Etika)
En Muhammad Khairudin Lim bin Abdullah
(Pengurusan Perubahan)
En Khalip bin Musa dan Prof Madya Hariri
(Pengurusan Strategik Pendidikan)
Pn Ainon
( Communicative English 2)
Fasa 4
Cik Jessnor dan Pn Harnani
(IT dalam Pengurusan Pendidikan)
Dr Khuan Wai Bing
(Kreativiti dan Inovasi Dalam Pendidikan)
Dr Maria bt Salih & Naziyah & Saadiah
( Kurikulum dan Pengajaran Sains Sekolah Rendah)
Fasa 5
Dr Che Mohd Zulkifli bin Che Omar
(Pemasaran Pendidikan)
Dr Shukri bin Zain
(Penyelidikan Tindakan)
Dr Seri Lanang Jaya bin Rohani
(Prinsip Pengajaran Bacaan)
Dr Lim Chong Hin
(Kurikulum dan Pengajaran Matematik Sekolah Rendah)
Fasa 6
Dr Khuan Wai Bing
( Negotiation Skills)
Hj Abu Bakar bin Yusuf
(Prinsip Pengajaran Penulisan)
En Sulaiman , Pn Suliana & En Samad
( Pengurusan Sistem Maklumat dalam Pendidikan)
Fasa 7
En Ibrahim Tamby Chek
Perakaunan Sekolah Rendah
Dr Malik & Pn Ramlah
Pengurusan Kaunseling
Dr Shukri Zain
Pengurusan Penyeliaan
Fasa 8
Prof Madya Hamidah & En Razak Manaf
Isu dan Perundangan dalam Pendidikan
Cik Asmara & Pn Roziah
Pengurusan ICT Sekolah Rendah

ALAMAT TERKINI AHLI PPGB 5A

ahli

PAHANG DM
JAMALUDIN KARIM
HALIPAH BINTI ABDUL AZIZ
MOHAMAD
YUSOF BIN MOHAMAD
ROHANI A GHANI
SHAHRIN
ALIAS ABU SAMAH
NOORHAYATI BINTI RASUL
TANG KAM LONG
WAI SAU KHAU
SHAHAR FADZILAH
VAIRAM A/L SHANMUGAM

PULAU PINANG

ABDULLAH BIN HASHIM
ANJALAY DEVI A/P KRISHNASAMY
ZUBAIDAH
NORMALA>

KEDAH

CHE HASSAN
AZMI BIN DIN
SEE HOCK CHUAN
LAU

PERLIS

ROSLI

SABAH
MARTIVI
SITI DAYANG
MOHD ZAWAWI
SHELLEY LIEW MUI LIN
@SHIRLEY LIEW
CHUNG YEE LAN
CHIN FONG MOI

SARAWAK
GOEN
APHONG

TRENGGANU
RASELI BIN ISMAIL
ALIAS
HASSAN BIN EMBONG
TENGKU ADNAN

SELANGOR

NORHAYATI
SHAADAN BIN MANAP
YEN LAI LENG
SIAH LAY CHOON
WONG SIEW KUEN
LOW CHOON YEN
NAFSIAH BT HUSIN

JOHOR

CHOONG
TEAH HAK BOON
TEO AH HENG
SOH MENG CHOON

PERAK

WAZIR
MAAROF
CHAN
HAMIDAH
ZAINAL BIN BAHARI
KUPAYEE

MELAKA

CHU CHEE HOE

NEGERI SEMBILAN

HASMAH
SARASWATHY